
Geoteknisen suunnittelun tuoteryhmä
- Perustamistapalausunnot
- Rakennettavuusselvitykset
- Hulevesisuunnittelu
- Pinnantasaussuunnittelu
- Kaivantosuunnittelu
- Louhintasuunnittelu
- Kallion lujitukset ja tiivistykset
- Pohjanvahvistussuunnittelu
- Pohjaveden hallinta
- Kaivantojen tuentasuunnitelmat
- FISE Vaativan (P) ja Poikkeuksellisen vaativan (PV) luokan uudisrakentamisen pohjarakennesuunnittelija
Lisätietoja geoteknisestä suunnittelusta antaa
Markku Savolainen
Toimitusjohtaja
050 436 2776
varahenkilö
Matti Mäntysalo
Asiantuntija, Hallituksen pj.
040 041 1644
Aiheeseen liittyvät tiedostot

Pohjarakennesuunnittelu: GeoUnionin asiantuntemuksella kestävään rakentamiseen
Pohjarakennesuunnittelu on keskeinen osa kestävää rakentamista, sillä se luo perustan rakennuksen pitkäikäisyydelle ja turvallisuudelle. Hyvin suunniteltu pohjarakenne varmistaa, että rakennus kestää erilaisia ympäristöolosuhteita ja kuormituksia vuosikymmenten ajan.
Pohjatutkimus ja maan ominaisuuksien analysointi ovat ensiarvoisen tärkeitä pohjarakennesuunnittelussa. Laadukkaat maaperätutkimukset antavat tarvittavan tiedon perustamistapojen valintaan ja mahdollistavat kestävän suunnittelun. GeoUnionin asiantuntijat käyttävät moderneja menetelmiä ja uusinta teknologiaa varmistaakseen tarkat ja luotettavat tulokset. Suunnittelijoiltamme löytyvät FISE:n Vaativan (P) ja Poikkeuksellisen vaativan (PV) luokan pätevyydet uudisrakennusten pohjarakennesuunnittelussa.
Perustamistavan valinta riippuu maaperätyypistä ja rakennuksen käyttötarkoituksesta. Eri maaperätyypeille suunnitellaan optimaaliset perustamistavat, jotka varmistavat rakennuksen kestävyyden ja turvallisuuden. GeoUnionin ammattilaiset tuntevat eri maaperätyyppien erityispiirteet ja osaavat valita sopivimman perustamistavan jokaiseen kohteeseen.
Pohjarakennesuunnitteluun liittyy monia määräyksiä, joita on noudatettava. GeoUnion tuntee ajantasaiset määräykset, ja varmistaa, että kaikki suunnitelmat ja toteutukset ovat niiden mukaisia. Näin taataan projektin sujuvuus ja viranomaisvaatimusten täyttyminen.
GeoUnion Oy tarjoaa vankalla ammattitaidolla toteutettuja laadukkaita mittaus-, maaperätutkimus- ja suunnittelupalveluja. Ota yhteyttä ja varmista projektisi onnistuminen kestävän pohjarakennesuunnittelun avulla!
Pohjarakennesuunnittelijan näkökulma: Maaperätutkimus ja -analyysi
Pohjarakennesuunnittelija aloittaa työnsä pohjatutkimuksella ja maaperäolosuhteiden analysoinnilla, jotka ovat keskeisiä vaiheita onnistuneessa pohjarakennesuunnittelussa. Ennen perustusten suunnittelua on välttämätöntä ymmärtää maaperän ominaisuudet ja kantavuus. Tämä prosessi käynnistyy geoteknisillä tutkimuksilla, jotka sisältävät esimerkiksi kairauksia, koekuoppia, maanäytteitä, pohjavesiseurantaa ja laboratoriotestejä.
Geoteknisten tutkimusten avulla pohjarakennesuunnittelija saa kattavan käsityksen maaperän kerrosrakenteesta, tiiviydestä, kosteuspitoisuudesta sekä mahdollisista ongelmista, kuten savikerroksista tai turpeesta. Näiden tietojen perusteella voidaan arvioida maaperän kantokykyä ja soveltuvuutta erilaisille perustamistavoille. Esimerkiksi hyvin kantava sora- tai hiekkamaa voi mahdollistaa matalat perustusratkaisut, kun taas pehmeämmät maatyypit, kuten savi, voivat vaatia paalutusta tai muita erityisjärjestelyjä.
Pohjatutkimustulokset vaikuttavat suoraan siihen, millaisia perustamisratkaisuja pohjarakennesuunnittelija voi käyttää. Tämän vuoksi tarkka maaperätutkimus on kriittinen osa kestävää pohjarakennesuunnittelua. Pohjarakennesuunnittelija varmistaa, että kaikki tutkimukset ja analyysit suoritetaan huolellisesti ja että niiden tuloksia käytetään suunnittelun pohjana, mikä takaa rakennuksen pitkäikäisyyden ja turvallisuuden. GeoUnion on tutkimusten sekä analyysien kokenut ammattilainen, tutustu referensseihin täältä!
Rakenteiden kuormitus ja maan kantavuus
Geosuunnittelussa keskeistä on ymmärtää rakenteiden kuormitus ja maan kantavuus, sillä nämä tekijät ovat olennaisia pohjarakennesuunnittelussa. Kuormitukset ja kantavuus muodostavat perustan rakennuksen kestävyydelle erilaisia rasituksia vastaan.
Pysyvät kuormitukset muodostuvat rakenteen omasta painosta sekä kiinteistä elementeistä, kuten seinistä, lattiasta ja katosta. Nämä ovat jatkuvia voimia, jotka vaikuttavat perustuksiin koko rakennuksen elinkaaren ajan. Toisaalta muuttuvat kuormitukset, kuten tuuli, lumi, käyttökuormat ja luonnonilmiöt, ovat vaihtelevia ja voivat aiheuttaa lisärasitusta rakenteille.
Kantavuusanalyysi on olennainen osa geosuunnittelua, ja se varmistaa, että perustukset pystyvät turvallisesti siirtämään kaikki kuormitukset maaperään ilman liiallisia painumia tai muita vaurioita. Tämä edellyttää tarkkaa laskentaa ja usein myös tietokoneavusteisia simulointeja, joissa otetaan huomioon maaperän ominaisuudet ja käytettyjen materiaalien lujuusominaisuudet. Yhteistyötä, tarkasteluja sekä tietojen vaihtoa tehdään yhdessä hankkeen muiden suunnittelualojen, kuten rakennesuunnittelijan kanssa.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää tasaiseen painuman hallintaan eri osissa rakennusta, sillä epätasaiset painumat voivat aiheuttaa halkeamia ja muita rakenteellisia ongelmia pitkällä aikavälillä. Siksi suunnitteluvaiheessa tehdään usein erilaisia testejä ja mallinnuksia selvittääkseen, miten rakenne käyttäytyy erilaisissa kuormitusolosuhteissa.
Lopputuloksena ymmärretään, että rakenteiden kuormituksen ja kantavuuden huolellinen analysointi on välttämätöntä kestävän geosuunnittelun kannalta. Se takaa paitsi rakennuksen turvallisuuden myös sen pitkäikäisyyden.
Pohjavesi ja hulevesienhallinta pohjarakennesuunnittelussa
Pohjavesi on merkittävä tekijä pohjarakennesuunnittelussa, sillä se vaikuttaa suoraan maaperän kantavuuteen ja rakenteiden kestävyyteen ja turvallisuuteen. Huolellisesti suunniteltu hulevesienhallinta ja salaojitus varmistavat, että ylimääräinen pohjavesi ja sadevesi ohjataan tehokkaasti pois rakennuksen läheisyydestä, estäen näin maaperän kantavuuden heikkenemisen ja rakenteiden vaurioitumisen.
Hyvin suunniteltu vedenhallintajärjestelmä varmistaa, että sade- ja pohjavedet ohjataan pois rakennuksen perustusten ympäriltä. Pohjarakennesuunnittelijan laatimassa hulevesisuunnitelmassa esitetään, kuinka pintavedet ohjataan maapinnan kallistuksin sadevesikaivoihin tai painanteisiin. Maakerroksissa esiintyvän veden käsittely esitetään salaojasuunnitelmassa. Salaojituksen tarkoituksena on estää veden kerääntyminen perustusten läheisyyteen. Tämä saavutetaan asentamalla salaojaputkia rakennuksen perustusten alapuolelle tai vierelle. Salaoja- ja hulevesijärjestelmä keräävät ylimääräisen veden ja johtavat sen hallitusti joko avo-ojiin, imeytyskenttiin tai kunnalliseen viemäriverkostoon.
Pohjaveden hallinta voi olla erityisen haastavaa alueilla, joissa pohjaveden pinta on korkea. Tällaisissa tapauksissa voidaan tarvita lisätoimenpiteitä, kuten pumppausjärjestelmiä tai eristäviä rakenteita, estämään pohjaveden kulkeutumista rakenteisiin. Erillisessä pohjavedenhallintasuunnitelmassa arvioidaan myös kuivatuksen vaikutuksia rakennuspaikan ympäristöön. Hyvä vedenhallinta suojaa rakennusta kosteusvaurioilta ja pidentää rakenteiden elinikää huomattavasti.